Noi prevederi fiscale aplicabile de la 1 ianuarie 2007

[04.01.2007 - Fiscalitate]


Odata cu aderarea la UE intra in vigoare modificarile Codului Fiscal si noile norme de aplicare ale acestuia.


  • Operatiunile efectuate de catre persoane taxabile intra-comunitare se incadreaza in categoria operatiunilor scutite de TVA cu drept de deducere, incepand de la 1 ianuarie 2007.

  • Dispare notiunea de import, fiind inlocuita cu achizitia intra-comunitara de bunuri, astfel, in loc ca persoana impozabila sa efectueze formalitatile legate de plata TVA odata cu formalitatile de import, achizitiile intra-comunitare vor fi inregistrate in decontul lunar de TVA al persoanei importatoare.

  • Achizitionarea de bunuri de catre persoanele fizice din statele membre ale UE este supusa TVA pe teritoriul statului unde au fost achizitionate bunurile, nemaifiind posibila returnarea acestei taxe.

  • Impozitul pe veniturile microintreprinderilor va fi in cuantum de 2% in 2007, 2,5% in 2008 si 3% in 2009. In plus, normele de aplicare precizeaza ca, in situatia in care, in cursul anului fiscal, o intreprindere ealizeaza venituri mai mari de 100.000 de euro sau depaseste proportia de 50 la suta de venituri realizate din consultanta sau management, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care limita a fost depasita, luandu-se in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

  • Tichetele de cresa acordate de angajator conform legii sunt incluse in categoria cheltuielilor deductibile, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal. De asemenea, este stabilit tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii.

  • Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza conventiilor civile vor putea opta pentru impunerea venitului brut cu cota de 16 la suta, impozitul fiind final.


vezi lista de articole »